01.10.2018

Na portalu e-VEM vzpostavljena e-vloga za pridobitev dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov

Leta 2017 je bil sprejet Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI),  ki med drugim uvaja novost za vse poslovne subjekte, ki prodajajo tobačne izdelke.

Vsi poslovni subjekti (s.p. in vse druge pravne osebe), ki v okviru svoje dejavnosti prodajajo tobak, tobačne in povezane izdelke morajo pridobiti dovoljenje za prodajo tovrstnih izdelkov. Dovoljenje je treba pridobiti za vsak poslovni prostor, v katerem se stalno, občasno ali začasno izdajajo računi za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov.

Ministrstvo za zdravje je skupaj z Ministrstvom za javno upravo na portalu e-VEM (SPOT) vzpostavilo elektronsko vlogo za pridobitev dovoljenja. Ministrstvo za zdravje poziva poslovne subjekte, da vložijo vlogo do 11. novembra 2018, saj Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov določa, da je prodaja po tem datumu dovoljena samo v prostorih, za katero je bilo izdano dovoljenje. Dovoljenje bo izdano za posamezen poslovni prostor ter je vezano na samostojnega podjetnika posameznika oziroma pravno osebo, ki opravlja dejavnost prodaje in izdaja račune za navedene izdelke v poslovnem prostoru.

Vlogo za pridobitev dovoljenja je možno oddati samo elektronsko prek portala e-VEM (SPOT) – spot.gov.si. Pomembne informacije o pogojih in načinu pridobitve dovoljenja so zbrane na strani: Dovoljenje za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov.

POMEMBNO: Če vloge za pridobitev dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov ne bo urejal zakoniti zastopnik poslovnega subjekta, prosimo, da uredite pooblastilo za osebo, ki bo v vašem imenu urejala te vloge.  Pooblastilo lahko uredite elektronsko na portalu e-VEM ali s pisnim pooblastilom, ki ga oddate na eni izmed točk SPOT (VEM). Morebitne nove uporabnike portala e-VEM (SPOT) obveščamo, da si morajo pred oddajo vloge urediti ustrezno digitalno potrdilo.

Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za javno upravo