Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Fotografska dejavnost

Fotografska dejavnost se opravlja na terenu in v poslovnem prostoru (fotografski studio).

Če fotografsko dejavnost opravljate v fotografskem studiu, morate za poslovni prostor izpoljevati pogoje, ki so predpisani. Več o poslovnem prostoru.

Fotografska dejavnost zaobjema storitve komercialne in potrošniške fotografske produkcije, izdelava fotografij za dokumente, šolo, poroke ipd., fotografiranje v komercialne, založniške, modne, turistične namene, fotografiranje iz zraka in obdelavo filmov, razvijanje prinesenih filmov, izdelava in povečava kopij iz takih filmov, kaširanje in uokvirjanje fotografij, montiranje diapozitivov v okvirčke, kopiranje, retuširanje starih fotografij, dejavnost fotoreporterjev

V navedeno dejavnost spadajo tudi videosnemanje dogodkov, npr. porok, praznovanj ipd. in mikrofotografiranje in mikrofilmanje.

V primeru, da opravljate tudi fotografiranje za osebne dokumente (potni list ali osebna izkaznica) in vozniška dovoljenja, morate upoštevati tudi spodaj navedene pogoje, kjer so določeni normativi glede slik.

V obeh primerih je fotografska dejavnost na listi dejavnosti, ki se v skladu s 5. členom Obrtnega zakona opravljajo na obrtni način in se pravica do opravljanja pridobi z vpisom v obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Pogoji

Situacijski pogoji

  • Fotografi za osebne dokumente morajo upoštevati kriterije za izdelavo fotografij.

    Fotografija mora kazati pravo podobo državljana in ne sme biti retuširana.

    Fotografija, ki je priložena v fizični obliki, mora biti izdelana na belem tankem sijajnem fotografskem papirju, velikosti 3,5 x 4,5 cm, v črno-beli ali barvni tehniki, z ločljivostjo najmanj 600 dpi, barvno nevtralna, z jasno izraženimi barvnimi toni. Fotografija mora biti primerne kvalitete za biometrično obdelavo:

    • podoba obraza mora biti poravnana tako, da navidezna vertikalna črta teče ravno iz sredine med očmi, preko sredine nosu do sredine ust, oči morajo biti v navideznem horizontalnem polju,
    • fotografija mora jasno prikazovati poteze celega obraza od konice brade do začetka lasišča (temena glave) ter levo in desno polovico obraza. Velikost obraza od brade do temena mora zajemati od 70 % do največ 80 % fotografije, kar ustreza višini 32–36 mm,
    • če je volumen las večji, se lasje na fotografiji obrežejo skladno z zahtevo iz prejšnje alineje,
    • obraz na fotografiji mora biti enakomerno osvetljen, brez odsevov ali senc, jasen, z ustreznimi kontrasti in ostrino, barva kože mora biti naravna,
    • izraz na obrazu mora biti nevtralen, ustnice zaprte, državljan mora gledati naravnost v fotoaparat,
    • oči ne smejo biti rdeče barve, biti morajo odprte in jasno vidne, ne smejo jih prekrivati lasje, okvirji očal ali rob stekel,
    • višina oči mora biti pozicionirana med najmanj 50 % in največ 70 % višine fotografije, od spodnjega roba,
    • odsevi na steklih očal ali na okvirju niso dovoljeni. Sončna očala ali zatemnjena stekla niso dovoljena, razen iz upravičenih zdravstvenih razlogov (kot so vidne poškodbe očesa),
    • državljan mora biti fotografiran brez klobuka, čepice ali rute. Pripadniki verskih skupnosti in druge osebe, ki po svoji ljudski navadi kot sestavni del svojega oblačila oziroma kot sestavni del oblačila verske skupnosti nosijo čepico, ruto ali drugo pokrivalo, smejo priložiti fotografijo, na kateri so fotografirani s čepico, ruto ali drugim pokrivalom, če je obraz jasno viden in prepoznaven od spodnjega roba brade do zgornjega dela čela ter od levega do desnega roba obraza,
    • ozadje mora biti enobarvno svetlo (priporočljivo je nevtralno sivo) in v kontrastu z obrazom, lasmi in oblačilom. Pri svetlih laseh je ustrezna uporaba srednje sivega ozadja, pri temnih laseh pa svetlo sivega ozadja. Ozadje mora biti brez vzorcev ali senc,
    • na fotografiji otroka ne sme biti v ozadju drugih oseb, otrok mora biti fotografirani z zaprtimi usti in brez igrač preblizu obraza.
    • fotografija ne sme biti poškodovana in ne sme imeti madežev.

    Pri otrocih do dopolnjenega desetega leta starosti so dovoljena naslednja odstopanja:

    • višina obraza mora zavzemati 50 – 80 % fotografije, kar ustreza višini 22-36 mm od konice brade do zgornjega temena glave,
    • višina oči mora biti pozicionirana med najmanj 40 % in največ 70 % višine fotografije, od spodnjega roba.

    Pri dojenčkih in otrocih do dopolnjenega tretjega leta starosti so dopustna odstopanja pri drži glave v izrazu obraza in smeri pogleda.

    V primeru,da vlagatelj predloži referenčno številko fotografije iz elektronskega odložišča fotografij, uradna oseba prevzame fotografijo v digitalni obliki iz elektronskega odložišča.

    Fotografije v digitalni obliki se hranijo na elektronskem odložišču fotografij za osebne dokumente 1 leto in se lahko na vlogo državljana uporabijo tudi za izdajo drugega uradnega identifikacijskega dokumenta.

    Pravne podlage

  • S sistemom e-Fotograf je omogočeno pošiljanje fotografij v elektronski obliki od fotografov prek osrednjega elektronskega odložišča fotografij na upravne enote.

    Centralni sistem preveri ustreznost fotografije in zajeti fotografiji določi unikatno referenčno številko. Po uspešno opravljenem postopku fotograf stranki preda to unikatno referenčno številko, s katero se bo oglasila na upravni enoti, pri tem ji fotografije v fizični obliki ne bo potrebno predložiti.

    Fotografi, ki se želijo vključiti v sistem, morajo:

    • pridobiti kvalificirano spletno digitalno potrdilo,
    • imeti ustrezno tehnično opremo.
    • opraviti izobraževanje.

    Pridobitev kvalificiranega spletnega digitalnega potrdila

    Za dostop do e-Fotografa potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo enega izmed izdajateljev:

    • SIGEN.CA (spletno kvalificirano potrdilo za fizične osebe),
    • AC NLB (digitalno potrdilo za fizične osebe),
    • POŠTA®CA (digitalno potrdilo za fizične osebe),
    • HALCOM CA (digitalno potrdilo za fizične osebe).

    Ustrezna tehnična oprema:

    • računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows in brskalniki,
    • spletni brskalnik Google Chrome, Mozila Firefox ali Edge,
    • laserski ali brizgalni tiskalnik za izpisovanje potrdil;
    • opcijski čitalec pametnih kartic (v primeru, da je digitalno potrdilo shranjeno na pametni kartici),
    • internetna povezava.

    Izobraževanje

    Fotograf mora za uporabo e-Fotografa predhodno opraviti izobraževanje, ki ga izvaja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

    Navodila

    Navodila Ministrstva za notranje zadeve glede e-Fotografa so na voljo tukaj.

    OPOZORILO: Od 28. 3. 2022 se izdajajo biometrične osebne izkaznice. Fotografija za izdajo osebne izkaznice mora ustrezati predpisanim standardom.

    Aplikacija e-Fotograf je dosegljiva na povezavi: https://efotograf.gov.si.

    Spletna stran je aktivna z veljavnim kvalificiranim spletnim digitalnim potrdilom.

    Po prejemu vloge v aplikacijo e-Fotograf, vas bo Ministrstvo za notranje zadeve avtoriziralo in po tem boste lahko pričeli z delom v e-Fotografu. Po oddaji vloge posredujete tudi e-pošto: podpora-dunz.mnz@gov.si na Ministrstvo za notranje zadeve, da so obveščeni o vaši oddaji vloge.

    Pravne podlage

  • V primeru, da za fotografiranje ali snemanje uporabljate brezpilotne zrakoplove drone, morate upoštevati določena pravila.

    Lastnik oziroma uporabnik brezpilotnega letalnika mora v določenih primerih (odvisno od tipa brezpilotnega zrakoplova) urediti tudi ustrezno registracijo in usposabljanje v skladu s predpisi EU pri Javni agenciji za civilno letalstvo RS.

    Pri pristojnem nacionalnem uradu morate uporabniki drona preveriti, kje smete leteti. Na spletnih straneh Javne agencije za civilno letalstvo RS je dostopen interaktivni zemljevid geografskih območij, v katerih je letenje z brezpilotnimi zrakoplovi prepovedano ali omejeno. Izogibati se je na primer treba letališčem (na območju petih kilometrov od letališča je prepovedana uporaba dronov) ...

    Več: https://www.caa.si/geografske-omejitve-za-uas.html

    Geografska območja

    Pri pristojnem nacionalnem organu morate uporabniki drona preveriti, kje smete leteti. Na spletnih straneh Javne agencije za civilno letalstvo RS je dostopen interaktivni zemljevid geografskih območij, v katerih je letenje z brezpilotnimi zrakoplovi prepovedano ali omejeno. Izogibati se je na primer treba letališčem (na območju petih kilometrov od letališča je prepovedana uporaba dronov).

    Več: https://www.caa.si/geografske-omejitve-za-uas.html

    Dron je treba vedno imeti v vidnem polju (razen kadar zrakoplov leti v načinu spremljanja pilota ali kadar pilotu pomaga opazovalec brezpilotnega zrakoplova (določeno v delu A priloge Uredbe 2019/947/EU v skladu s točko d) prvega odstavka 4. člena Uredbe 2019/947/EU); z njim pa se ne sme leteti višje kot 120 metrov nad tlemi.

    Brezpilotni zrakoplovi se glede na (EU) 2019/947 delijo v tri kategorije:

    1. ODPRTA kategorija se deli na podkategorije A1, A2 in A3. V posameznih podkategorijah se lahko leti z zrakoplovi z določeno oznako C razreda (C0, C1, C2, C3 ali C4), zrakoplovi brez C oznak (znotraj prehodnega obdobja in samogradnje). Za vsako od podkategorij so prepisane zahteve za pilota na daljavo in brezpilotni zrakoplov, višine letenja, oddaljenosti od ljudi in objektov itd. Ta kategorija se lahko izvaja z brezpilotnimi zrakoplovi do 25 kg. Večina pilotov na daljavo bo morala opraviti spletni tečaj usposabljanja in spletni teoretični izpit. Celoten pregled je razviden:

    Povezava do povzetka zahtev odprte kategorije za zrakoplove brez oznak v prehodnem obdobju in za zrakoplove z C oznakami

    V okviru ODPRTE kategorije se morajo registrirati operatorji sistemov brezpilotnih zrakoplovov, če upravljajo katerega koli od naslednjih brezpilotnih zrakoplovov:

    • zrakoplov z največjo vzletno maso 250 g ali več,
    • zrakoplov, opremljen s kamero, ki lahko zajame osebne podatke, razen če je v skladu z Direktivo 2009/48/ES (igrača).

    2. POSEBNA kategorija se lahko izvaja na podlagi deklaracije ali certifikacije, odvisno od stopnje tveganja operacije. Pravila za izvedbo ocene operativnega tveganja so določena v členu 11. V to kategorijo spadajo operacije, ki presegajo zahteve za ODPRTO kategorijo in se izvajajo v okviru tako imenovanih standardnih scenarijev, ki so objavljeni kot Dodatek 1 k Prilogi Izvedbene Uredbe Komisije (EU) 2019/947[1].

    Če operater izvaja operacije na podlagi standardnih scenarijev, bo agenciji lahko predložil izjavo, v nasprotnem primeru pa bo moral zaprositi za operativno dovoljenje.

    V okviru POSEBNE kategorije se registrirajo operaterji z brezpilotni zrakoplovi s katero koli maso.

    3. CERTIFICIRANA kategorija: v tej kategoriji se bodo izvajale operacije z brezpilotnimi zrakoplovi, ki je certificiran po ustreznem postopku (za kar bo pristojna Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu - EASA) in če se bodo izvajale operacije nad skupinami ljudi, če se bo z njimi prevažalo ljudi ali če se bo z njimi prevažal nevaren tovor. V tej kategoriji se seveda zahteva certifikacijski postopek v smislu spričevala letalskega prevoznika, piloti na daljavo morajo imeti licence, biti zdravstveno sposobni itd.

    V okviru CERTIFICIRANE kategorije: lastnik brezpilotnega zrakoplova, katerega zasnovo je treba certificirati, registrira brezpilotni zrakoplov.

    ZA MODELARSKE KLUBE se predvideva posebne (olajšane) zahteve če imajo ti klubi v državah članicah status ustrezno urejen.

    Podrobneje

  • Poročilo ODP-nastajanje za preteklo koledarsko leto predložijo izvirni povzročitelji odpadkov do 31. marca tekočega koledarskega leta.

    Preverite, ali ste dolžni predložiti poročilo o ODP-nastajanje tukaj.

    Izvirni povzročitelj odpadkov je vsaka pravna ali fizična oseba, katere delovanje povzroča nastajanje odpadkov. Izvirni povzročitelji odpadkov so na primer gospodarske družbe, podjetniki, obrtniki, zadruge, zavodi, kmetijska gospodarstva, trgovci, gostinci, agencije, vrtci, šole, fakultete, državni organi, lokalne skupnosti, samozaposlene osebe, gospodinjstva (posamezniki) ..., če pri njihovem delovanju nastajajo odpadki.

    Podrobneje

  • Aerosnemanja za izdelavo kartografskih publikacij lahko opravljajo le pravne osebe, ki jih pooblasti vlada.

    Tuje fizične in pravne osebe, ki opravljajo raziskovanja na področjih, za katera je predpisano, da so pomembna za obrambo, morajo predhodno pridobiti soglasje Ministrstva za obrambo ter ministrstva, pristojnega za raziskovalno dejavnost.

    Pravne podlage

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnost lahko v Sloveniji opravljate čezmejno ali občasno. Pred prvim opravljanjem oddajte pisno prijavo pri pristojnem organu.

Velja le za naslednjo dejavnost, ki se običajno opravlja na obrtni način:
- fotografska dejavnost.