Proizvodnja sadnih vin in podobnih fermentiranih pijač (11.030)

Ta SKD šifra zajema dejavnosti in storitve, za katere so predpisani vstopni in/ali drugi pogoji za začetek in opravljanje dejavnosti.

Predpisi in pogoji:

  • Uredba o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili

  • Pred pričetkom oddaje živila na trg se morajo obrati na področju proizvodnje, predelave in trženja živil registrirati v evidenco, ki jo vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

  • Dopolnilna dejavnost na kmetiji se lahko začne izvajati po dokončnosti dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih za začetek opravljanja posamezne dopolnilne dejavnosti določajo področni predpisi

    Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

    • predelava medu, cvetnega prahu, matičnegamlečka, propolisa, in voska, 
    • proizvodnjo drugih fermetiranih pijač, sadnih vin
    Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dejavnosti/storitve, ki so uvrščene v ta SKD podrazred:

Sem spada:
  • proizvodnja fermentiranih nežganih pijač:
    • jabolčnika;
    • hruškovca (mošta);
    • medice;
    • vina iz rozin (prošeka);
    • riževega vina (sakeja);
Vir: Statistični urad RS - Pojasnila k standardni klasifikaciji dejavnosti - SKD 2008.pdf (1.8 MB)
  • Proizvodnja fermentirane pijače iz npr. aronije ali drugih sadežev;
Vir: Statistični urad RS - Tabela vprašanja in odgovori

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano | Datum zadnje spremembe strani: 13. 02. 2018