Proizvodnja začimb, dišav in drugih dodatkov (10.840)

Ta SKD šifra zajema dejavnosti in storitve, za katere so predpisani vstopni in/ali drugi pogoji za začetek in opravljanje dejavnosti.

Predpisi in pogoji:

  • Lista dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način

  • Za dejavnosti, ki so uvrščene na Listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način velja, da se ob registraciji te dejavnosti poslovni subjekti po uradni dolžnosti vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

    Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

    • proizvodnja dišav, prelivov, začimb, dodatkov:
      • majoneze;
      • gorčične moke in zdroba;
      • gorčice;
    • proizvodnja kisa;
    • predelava surove soli v jedilno sol;
Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

  • Dopolnilna dejavnost na kmetiji se lahko začne izvajati po dokončnosti dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih za začetek opravljanja posamezne dopolnilne dejavnosti določajo področni predpisi

    Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

    • predelavo medu, cvetnega prahu,matičnega mlečka, propolisa, in voska
    • predelavo zelišč;
    • proizvodnjo kisa;
    • predelavo zelišč in dišavnic na tradicionalen način;
    Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

    Pred pričetkom oddaje živil na trg se morajo živilski obrati registrirati pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Dejavnosti/storitve, ki so uvrščene v ta SKD podrazred:

 

 

Sem spada:
  • proizvodnja dišav, prelivov, začimb, dodatkov:
    • majoneze
    • gorčične moke in zdroba
    • gorčice
  • proizvodnja kisa
Sem spada tudi:
  • predelava surove soli v jedilno sol
Vir: Statistični urad RS - Pojasnila k standardni klasifikaciji dejavnosti - SKD 2008.pdf (1.8 MB)

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo | Datum zadnje spremembe strani: 08. 04. 2019