Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Prvo usposabljanje koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih

Prvo usposabljanje koordinatorjev lahko izvajajo izvajalci, ki pridobijo pooblastilo za izvajanje prvega usposabljanja koordinatorjev od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Izvajalec, ki želi pridobiti pooblastilo, zanj zaprosi pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Izvajanje programa prvega usposabljanja nadzoruje Inšpektorat RS za delo. Izvajalec prvega usposabljanja mora najkasneje 15 dni pred izvedbo prvega usposabljanja na inšpektorat javiti kraj in datum prvega usposabljanja. Izvajalec mora obveščati ministrstvo o vsaki spremembi programa prvega usposabljanja koordinatorjev.

Ministrstvo o izvajalcih, ki imajo pooblastilo za prvo usposabljanje, vodi vpisnik, ki vsebuje:

  • zaporedno številko vpisa;
  • ime in naslov izvajalca;
  • datum vloge;
  • številko in datum odločbe;
  • datum vpisa pooblastila v vpisnik;
  • datum odvzema pooblastila.

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Pogoji

  • Za opravljanje dejavnosti se morate predhodno registrirati in izbrati ustrezno statusno obliko.

  • Prvo usposabljanje koordinatorjev lahko izvajajo izvajalci, ki pridobijo pooblastilo za izvajanje prvega usposabljanja koordinatorjev od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

    Izvajalec, ki želi pridobiti pooblastilo, zanj zaprosi pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

    Ministrica oziroma minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z odločbo odloči o vlogi za izdajo in o odvzemu pooblastila na podlagi mnenja tričlanske komisije.

    Pooblastilo se odvzame na predlog inšpektorja za delo, če izvajalec ne izpolnjuje več pogojev, ali če so pri izvajanju programov prvega usposabljanja ugotovljene večje nepravilnosti. Za večje nepravilnosti se šteje, če se program prvega usposabljanja ne izvaja v obsegu in vsebini, kot je bil predložen v vlogi za izdajo pooblastila, ali če pri izvajanju programa prvega usposabljanja ne sodelujejo ustrezni strokovnjaki.

    Izvajalec mora preveriti, ali udeleženci prvega usposabljanja izpolnjujejo pogoje za prijavo, kot so ustrezna izobrazba, opravljen primeren strokovni izpit in delovne izkušnje.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnosti v Sloveniji ne morete opravljati čezmejno ali občasno.