Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Vzdrževanje objektov in hišniška dejavnost (81.100)

Vzdrževanje pomeni izvedbo vseh del, ki so potrebna za to, da se ohranjajo stanovanjske stavbe in stanovanja kot celote v dobrem stanju in omogočajo njegovo uporabo. V dejavnost spada izvajanje kombiniranih pomožnih storitev v objektih, kot so: skrb za obratovanje hišnih naprav, dvigal, pralnic, varovanje, čiščenje, skrb za centralno ogrevanje, manjša popravila (menjava varovalk, žarnic) v okviru hišniških storitev.

Navedena dejavnost je na listi dejavnosti, ki se v skladu s 5. členom Obrtnega zakona opravljajo na obrtni način in se pravica do opravljanja pridobi z vpisom v obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije naredi vpis po uradni dolžnosti, ko pridobi podatek o registrirani dejavnosti s strani upravljavca poslovnega registra (Ajpes).

Če vzdrževalec objektov opravlja tudi dejavnost upravljanja nepremičnin za plačilo ali po pogodbi, mora imeti registrirano šifro dejavnosti 68.320.

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Pogoji

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnost lahko v Sloveniji opravljate čezmejno ali občasno. Pred prvim opravljanjem oddajte pisno prijavo pri pristojnem organu.

Velja le za naslednjo dejavnost, ki se običajno opravlja na obrtni način:
- Vzdrževanje objektov in hišniška dejavnost.