Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Proizvodnja igrač in rekvizitov za igre in zabavo (32.400)

V dejavnost proizvodnja igrač in rekvizitov za igre in zabavo spadajo:

  • proizvodnja lutk, punčk ipd. ter delov, dodatkov in oblačil zanje,
  • proizvodnja medvedkov in igrač v obliki živali,
  • proizvodnja različnih igrač s kolesi, namenjenih za vožnjo, tudi plastičnih triciklov,
  • proizvodnja glasbil,
  • proizvodnja različnih namiznih družabnih iger,
  • proizvodnja igralnih kart,
  • proizvodnja biljardnih miz, igralnih avtomatov z žetoni, naprav in opreme za igre na srečo,
  • proizvodnja elektronskih iger, npr. šaha ipd.,
  • proizvodnja različnih modelov, npr. električnih vlakcev, elementov za sestavljanje,
  • proizvodnja sestavljank ipd.,
  • proizvodnja napihljivih igračk, balončkov, bazenčkov ipd.,

Navedena dejavnost je na listi dejavnosti, ki se v skladu s 5. členom Obrtnega zakona opravljajo na obrtni način in se pravica do opravljanja pridobi z vpisom v obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije naredi vpis po uradni dolžnosti, ko pridobi podatek o registrirani dejavnosti s strani upravljavca poslovnega registra (Ajpes).

Splošni pogoji

Pogoji

Situacijski pogoji

  • Pri omogočanju dostopnosti igrače na trgu morajo distributerji ravnati s potrebno skrbnostjo v skladu s Uredbo o varnosti igrač.

    Preden se omogoči dostopnost igrač na trgu, mora distributer preveriti, ali imajo oznako skladnosti, ali so opremljene z zahtevanimi dokumenti, navodili in podatki o varnosti v slovenskem jeziku ter ali sta proizvajalec in uvoznik upoštevala pogoje iz šestega in sedmega odstavka 15. člena te uredbe in četrtega odstavka prejšnjega člena.

    Kadar distributer meni ali utemeljeno domneva, da igrača ni skladna z zahtevami iz 4. člena in Priloge II te Uredbe o varnosti igrač, lahko omogoči dostopnost igrače na trgu šele po tem, ko je bila usklajena z navedenimi zahtevami. Če igrača predstavlja tveganje, distributer o tem obvesti proizvajalca ali uvoznika in ZIRS.

    Distributer zagotovi, da v času, ko je odgovoren za igračo, pogoji skladiščenja ali prevoza ne ogrožajo skladnosti igrače s pogoji iz 4. člena in Priloge II te uredbe.

    Distributer, ki meni ali utemeljeno domneva, da igrača, katere dostopnost na trgu je omogočil, ni skladna z ustrezno usklajevalno zakonodajo Evropske unije, zagotovi izvajanje korektivnih ukrepov, da zagotovi njeno skladnost, umik s trga ali odpoklic, če je to primerno. Če igrača predstavlja tveganje, mora o tem takoj obvestiti ZIRS oziroma za igrače pristojne organe vseh držav članic EU, v katerih je omogočil njeno dostopnost na trgu, in jim predložiti podrobne podatke, zlasti o neskladnosti in vseh sprejetih korektivnih ukrepih.

    Distributer mora na podlagi utemeljene zahteve ZIRS predložiti vse potrebne podatke in dokumentacijo za dokazovanje skladnosti igrače ter na njegovo zahtevo sodelovati z njim pri dejavnosti, katere cilj je odpraviti tveganje, ki ga povzročajo igrače, katerih dostopnost na trgu je distributer omogočil.

    Obveznosti distributerja

    Preden distributer ogomogči dostopnost igrač na trgu, mora preveriti, ali so igrače:

    • pravilno označene,
    • opremljene z zahtevanimi dokumenti, navodili in opozorili v slovenskem jeziku in ali
    • sta proizvajalec in uvoznik upoštevala Uredbo o varnosti igrač.

    Zagotoviti mora uskladitev neustreznih igrač; obveščanje organov o prisotnosti varnostnega tveganja, odpoklic ali umik igrače, zagotavljanje informacij Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

    Zagotoviti mora sledljivost,  ustrezno skladiščenje in prevoz igrač z namenom, da ne pride do ogrožanja varnosti izdelka. 

    Obveznosti gospodarskih subjektov in poslovni modeli so podrobno obrazloženi v smernicah.

    V Uredbi o varnosti igrač je določeno, da morajo biti označbe in opozorila, ki vplivajo na odločitev o nakupu igrače, jasno vidna potrošniku pred nakupom, kar velja tudi v primeru spletne prodaje.

    Pravne podlage

  • Uvoznik daje na trg le igrače, ki so skladne z Uredbo o varnosti igrač.

    Preden da uvoznik igračo na trg, mora zagotoviti, da je proizvajalec izvedel ustrezen postopek ugotavljanja skladnosti, pripravil tehnično dokumentacijo, da imajo proizvodi zahtevano oznako skladnosti, da so opremljeni z zahtevanimi dokumenti ter da je proizvajalec izpolnil zahteve iz šestega in sedmega odstavka 15. člena Uredbe o varnosti igrač.

    Kadar uvoznik meni ali utemeljeno domneva, da igrača ni skladna z zahtevami iz 4. člena in Priloge II Uredbe o varnosti igrač, igrače ne da na trg, dokler ni skladna z navedenimi zahtevami. Če igrača predstavlja tveganje, mora o tem obvestiti proizvajalca in ZIRS.

    Uvoznik mora na igrači navesti svoje ime, registrirano trgovsko ime ali registrirano blagovno znamko in naslov, na katerem je dosegljiv glede podatkov o igrači, če pa to ni mogoče, navede podatke na embalaži ali dokumentu, ki spremlja igračo.

    Uvoznik mora zagotoviti, da so igrači priložena navodila in podatki o njeni varnosti v slovenskem jeziku.

    Uvoznik mora zagotoviti, da v času, ko je odgovoren za igračo, pogoji skladiščenja ali prevoza ne ogrožajo njene skladnosti z zahtevami iz  4. člena in Priloge II Uredbe o varnosti igrač.

    Uvoznik mora, ko je to potrebno zaradi tveganj, ki jih predstavlja igrača, ter zaradi zaščite zdravja in varnosti potrošnikov, pregledovati vzorce igrač, ki jih trži, raziskovati ter po potrebi voditi knjigo pritožb in register neustreznih igrač in njihovega odpoklica, o tovrstnem spremljanju pa obveščati distributerje.

    Uvoznik, ki meni ali utemeljeno domneva, da igrača, ki jo je dal na trg, ni v skladu z ustrezno usklajevalno zakonodajo Evropske unije, mora nemudoma izvesti potrebne korektivne ukrepe, da zagotovi skladnost igrače, jo umakniti ali odpoklicati, če je to primerno. Če igrača predstavlja tveganje, mora uvoznik takoj obvestiti organe, pristojne za igrače vseh držav članic EU, v katerih so omogočili dostopnost igrače na trgu, in jim predložiti podrobne podatke, zlasti o neskladnosti igrače in sprejetih korektivnih ukrepih.

    Uvoznik mora deset let po tem, ko je bila igrača dana na trg, hraniti izvod izjave ES o skladnosti ter jo na zahtevo ZIRS predložiti in zagotoviti, da je tehnična dokumentacija na voljo ZIRS.

    Uvoznik mora na podlagi utemeljene zahteve ZIRS v slovenskem jeziku oziroma jeziku, sprejemljivem za ZIRS, ZIRS posredovati vse potrebne informacije in dokumentacijo za dokazovanje skladnosti igrače ter z njim sodelovati pri dejavnosti, katere cilj je odpraviti tveganje, ki ga povzročajo igrače, ki jih je dal na trg.

    Obveznosti uvoznika

    Preden da uvoznik igračo na trg, mora preveriti, ali je proizvajalec:

    • izvedel ustrezen postopek ugotavljanja skladnosti,
    • pripravil ustrezno tehnično dokumentacijo ter zagotoviti, da je ta na voljo v določenem roku,
    • pripravil ustrezno izjavo ES o skladnosti, ter zagotovi, da je ta na voljo,
    • igračo pravilno označil, opremil z opozorili in navodili v slovenskem jeziku.

    Uvoznik mora:

    • na igrači navesti svoj naslov,
    • zagotoviti ustrezno sledljivost, skladiščenje igrač in prevoz igrač z namenom, da ne pride do ogrožanja varnosti izdelka, in
    • spremljati varnost igrač na trgu in sicer, med drugim tudi, pregledovati vzorce igrač na trgu ob upoštevanju tveganja,
    • uskladiti neustrezne igrače; obveščati organe o prisotnosti varnostnega tveganja, izvesti odpoklic ali umik igrače ter zagotavljati informacije Zdravstvenemu inšpektoratu RS in
    • deset let po tem, ko je bila igrača dana na trg, hraniti izvod izjave ES o skladnosti in tehnično dokumentacijo proizvajalca.

    Obveznosti gospodarskih subjektov in poslovni modeli so podrobno obrazloženi v smernicah.

    V Uredbi o varnosti igrač je določeno, da morajo biti označbe in opozorila, ki vplivajo na odločitev o nakupu igrače, jasno vidna potrošniku pred nakupom, kar velja tudi v primeru spletne prodaje.

    Pravne podlage

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnost lahko v Sloveniji opravljate čezmejno ali občasno. Pred prvim opravljanjem oddajte pisno prijavo pri pristojnem organu.

Velja le za naslednjo dejavnost, ki se običajno opravlja na obrtni način:
- proizvodnja igrač in rekvizitov za igre in zabavo.