Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Revizijske storitve, revidiranje

Revizijske storitve oziroma revidiranje pomeni revidiranje računovodskih izkazov, druge posle dajanja zagotovil in posle opravljanja dogovorjenih postopkov s področij revidiranja. Namen revidiranja je preverjanje ali računovodski izkazi in drugi posli družbe izkazujejo resnično stanje poslovnih dogodkov v določenem letu.

Revizijske storitve lahko opravlja samo revizijska družba ali samostojni revizor kot samostojni podjetnik, ki izpolnjuje predpisane pogoje in ima dovoljenje za opravljanje storitev revidiranja. Samostojni revizor ne more opravljati revidiranja delniških družb, ki so velike družbe oziroma družbe, s katerih delnice se trgujejo na organiziranem trgu, revidiranja bank, zavarovalnic, borznoposredniških družb, družb za upravljanje oziroma drugih pravnih oseb, ki opravljajo finančne storitve ter revidiranje konsolidiranih računovodskih izkazov.

V imenu revizijske družbe lahko revizijske storitve opravljajo samo osebe, ki imajo dovoljenje za opravljanje nalog pooblaščenega revizorja.

Splošni pogoji

Pogoji

  • Za opravljanje dejavnosti se je treba predhodno registrirati in izbrati ustrezno statusno obliko.

    Revizijska družba je lahko organizirana kot gospodarska družba ali samostojni revizor kot samostojni podjetnik.

    Če je revizijska družba organizirana kot samostojni podjetnik, ta ne more opravljati revizijskih storitev delniških družb, bank, zavarovalnic, borzno posredniških družb in družb za upravljanje oziroma pravnih oseb, ki opravljajo finančne storitve ter revizijskih storitev v povezavi s konsolidiranimi računovodskimi izkazi.

    Revizijska družba lahko opravlja samo storitve revidiranja oziroma storitve na strokovnih področjih, povezanih z revidiranjem. Strokovna področja, povezana z revidiranjem, so: računovodstvo, poslovne finance, notranje revidiranje, revidiranje informacijskih sistemov, davčno svetovanje in ocenjevanje vrednosti podjetij, nepremičnin in strojev ter opreme.

  • Revizijska družba oziroma samostojni revizor (s.p.) mora za opravljanje storitev revidiranja pridobiti dovoljenje Slovenskega inštituta za revizijo.  

    Za pridobitev dovoljenja mora revizijska družba izpolnjevati predpisane pogoje in plačati denarno nadomestilo.

    Na podlagi izdanega dovoljenja Inštitut revizijsko družbo vpiše v Register revizijskih družb.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Čezmejno opravljanje dejavnosti ureja Direktiva 2006/43/ES Evropskega parlamenta in sveta o obveznih revizijah za letne in konsolidirane računovodske izkaze.

Revizijska družba, ki je pridobila dovoljenje za opravljanje dejavnosti v svoji matični državi, lahko opravlja dejavnost tudi v drugi državi članici EU ob predhodni registraciji, ki jo izvede pristojna institucija. V Republiki Sloveniji je za to pristojen Slovenski inštitut za revizijo.