Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Borzno posredovanje

Borzno posredovanje obsega izvrševanje naročil za strankin račun, upravljanje portfeljev finančnih instrumentov in investicijsko svetovanje, to je dajanje osebnih priporočil strankam glede upravljanja vrednostnih papirjev.

V Republiki Sloveniji lahko borzno posredovanje opravlja borznoposredniška družba, ki za to pridobi dovoljenje Agencije za trg vrednostnih papirjev, ali banka. Borznoposredniška družba je lahko organizirana samo kot delniška družba, evropska delniška družba ali družba z omejeno odgovornostjo. 

Borznoposredniška družba mora pred sprejemom prvega naročila posamezne stranke za nakup oziroma prodajo finančnih instrumentov s to stranko skleniti splošno pogodbo o borznem posredovanju.

Splošni pogoji

Pogoji

  • Ko borznoposredniška družba dobi dovoljenje za opravljanje investicijskih storitev in poslov, se mora še ustrezno registrirati, in sicer vpisati svojo ustanovitev oziroma spremembo dejavnosti v sodni register.

    Dokazila

    Izpisek iz poslovnega registra (AJPES) - pristojni organ ga pridobi po uradni dolžnosti

  • Borznoposredniška družba ali banka sme opravljati tiste dejavnosti, za katere pridobi dovoljenje za opravljanje investicijskih storitev in poslov. Izdaja dovoljenja je v pristojnosti Agencije za trg vrednostnih papirjev. Dovoljenje se izdaja za rezidente in za pravne osebe s sedežem v Republiki Sloveniji.

    Posebnega obrazca glede vložitve prošnje za izdajo dovoljenja ni predpisanega. Prosilec zgolj naslovi na Agencijo zahtevana dokazila.

    Za izdajo dovoljenja mora družba plačati takso. Višina takse za izdajo dovoljenja je odvisna od števila investicijskih storitev in poslov, ki jih želi družba opravljati. Ne glede na njihovo število pa taksa ne sme znašati manj kot 1680 evrov in ne več kot 5020 evrov.

    Na podlagi izdanega dovoljenja Agencija vpiše družbo v register družb z dovoljenjem.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Med državami članicami je opravljanje dejavnosti mogoče neposredno, prek ustanovitve podružnice ali prek odvisnega borznoposredniškega zastopnika s sedežem v Republiki Sloveniji pod pogoji, določenimi v ZTFI-1. Borznoposredniška družba mora pred začetkom neposrednega opravljanja poslov ali pred ustanovitvijo podružnice v državi članici o tem predhodno obvestiti svoj nacionalni pristojni organ.

Podjetje tretje države sme v Republiki Sloveniji opravljati dejavnost le prek podružnice s pogoji, določenimi v ZTFI-1. Podjetje tretje države lahko v Republiki Sloveniji ustanovi podružnico, če pridobi dovoljenje agencije za ustanovitev podružnice.