Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Menjalniški posli

Menjalniški posli zajemajo nakup in prodajo tuje gotovine (bankovci in kovanci v tuji valuti) in nakup čekov, ki so unovčljivi v tujem denarju.

Menjalniške posle se lahko opravlja samo na podlagi pridobljenega dovoljenja, ki ga izda Banka Slovenije.

Splošni pogoji

Pogoji

  • Za opravljanje poslov se mora družba predhodno registrirati. Iz registracije mora biti razvidno, da je pravna oseba registrirana za opravljanje menjalniške dejavnosti.

    Menjalniške posle lahko poleg bank in hranilnic opravljajo tudi druge pravne osebe, samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo menjalniške posle na podlagi dovoljenja Banke Slovenije.

    Dokazila

    Izpis iz sodnega registra oziroma sklep o vpisu v Poslovni register, kadar je vložnik samostojni podjetnik.

  • Za opravljanje menjalniških poslov (banke so pri tem izjema) je potrebno pridobiti dovoljenje, ki ga prosilcu izda Banka Slovenije.

    Za pridobitev dovoljenja je potrebno predložiti dokumentacijo in dokazila o izpolnjevanju pogojev ter plačati takso za odločanje o zahtevi. Posebne vloge za pridobitev dovoljenja ni predpisane. Prosilec zgolj naslovi pisno zahtevno na Banko Slovenije in ji priloži zahtevana dokazila.

    Poleg izdanega dovoljenja Banka Slovenije izroči nalepko za menjalno mesto. Nalepko je potrebno nalepiti na vidno mesto. Po prejemu nalepke menjalnica lahko začne s poslovanjem.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Menjalniške posle lahko opravljajo menjalnice in banke ter hranilnice, ki v skladu z zakonom, ki ureja bančništvo, opravljajo storitve trgovanja s tujimi plačilnimi sredstvi, vključno z menjalniškimi posli. Te lahko čezmejno delujejo in v skladu z Zakonom o bančništvu opravljajo vzajemno priznane storitve.