Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Obdobni pregledi in preizkusi delovne opreme

Obdobni pregledi in preizkusi delovne opreme so ukrepi delodajalca s področja varnosti pri delu za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev.

Dejavnost obdobnih pregledov in preizkusov delovne opreme za drugega delodajalca lahko opravljajo pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki, ki so pridobili dovoljenje za opravljanje strokovnih nalog.

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Pogoji

  • Za opravljanje dejavnosti se morate predhodno registrirati in izbrati ustrezno statusno obliko.

  • Minister, pristojen za delo, izda pravni osebi ali samostojnemu podjetniku posamezniku, če izpolnjuje kadrovske, organizacijske, tehnične in druge pogoje, dovoljenje za opravljanje dejavnosti.

    Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik mora strokovne naloge opravljati skrbno in po pravilih stroke. Listine, izdane pri izvajanju strokovnih nalog, morajo omogočati sledljivost in preglednost.

    Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki želi pridobiti dovoljenje po tem pravilniku, zaprosi pri ministrstvu, pristojnem za delo, za izdajo dovoljenja. Vloga za pridobitev dovoljenja mora vsebovati:

    • navedbo strokovnih nalog, za katere želi pridobiti dovoljenje;
    • dokazila o lastništvu ali dolgoročnem zakupu tehnične opreme, zapise o tehnični opremi, certifikate o kalibraciji in dokazila o vzdrževanju elektronske tehnične opreme ter dokazila o vzdrževanju mehanske tehnične opreme, ki jo ima v lasti;
    • dokazila o pridobljeni izobrazbi, delovnih izkušnjah, opravljenem strokovnem izpitu ter o prijavi v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti za strokovne delavce;
    • dokumentirane metodologije pregledovanja in preizkušanja delovne opreme oziroma preiskovanja delovnega okolja, ki izpolnjujejo zahteve določene s harmoniziranimi standardi in stroke s področja varnosti in zdravja pri delu in zahteve tega pravilnika;
    • dokazila o pridobljenih akreditacijah, akreditirane metode oziroma metodologije določanja nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih, dokazila o kompatibilnosti analitskih metod postopka vzorčenja in analize nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih.

    Imetnik dovoljenja mora v 15 dneh obvestiti ministrstvo, pristojno za delo, o vsaki spremembi, ki lahko vpliva na opravljanje strokovnih nalog, za katere je pridobil dovoljenje za delo, zlasti pa spremembe v zvezi s tehnično opremo in strokovnimi delavci.

    Minister, pristojen za delo, izda, obnovi in odvzame dovoljenje z odločbo v upravnem postopku, in sicer na podlagi ogleda in mnenja tričlanske komisije.

    Če v postopku izdaje ali obnove dovoljenja minister ne izda in vroči odločbe v treh mesecih od dneva, ko je vloga popolna, se šteje, da je bilo dovoljenje izdano oziroma obnovljeno.

    Dovoljenje, obnova ali odvzem dovoljenja se vpišejo v vpisnik, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za delo in vsebuje:

    • številko vpisa;
    • ime, naslov in matično številko pravne osebe ali samostojnega podjetnika;
    • številko in datum odločbe o pridobitvi, obnovitvi ali odvzemu dovoljenja;
    • obseg strokovnih nalog;
    • datum vpisa dovoljenja v vpisnik;
    • seznam strokovnih delavcev.

    Imetnik dovoljenja lahko začne opravljati strokovne naloge z dnem vpisa v vpisnik.

    Ob prijavi morajo biti stroški v celoti poravnani ob vložitvi zahtevka za pridobitev dovoljenja za delo. Dokler taksa ni plačana, odločbe o danem dovoljenju za delo ni mogoče vročiti.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnosti v Sloveniji ne morete opravljati čezmejno ali občasno.