Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Zdravilstvo

Zdravilstvo je dejavnost, ki jo opravljajo zdravilci z namenom izboljšati zdravje uporabnika storitev. Zdravilska dejavnost obsega ukrepe in aktivnosti, temelječe za zdravilskih sistemih in zdravilskih metodah, in se izvaja na način, ki ne škoduje zdravju.

Zdravilski sistem je organiziran sistem, ki zajema teoretične podlage, izobraževanje, usposabljanje in izvajanje zdravilske dejavnosti. Pri izvajanju zdravilske dejavnosti se uporabljajo naslednji zdravilski sistemi:

  • tradicionalno kitajsko zdravilstvo,
  • ajurveda-tradicionalno indijsko zdravilstvo,
  • homeopatija,
  • druga zdravilstva.

Zdravilska metoda je metoda pristopa zdravilca k izboljšanju zdravja uporabnika storitev. Zdravilske metode so glede na temeljni način izvajanja opredeljene kot:

  • »metode interakcije med umom in telesom« – to so metode, ki krepijo sposobnost duha, da vpliva na delovanje telesa,
  • »biološko osnovane metode« – to so metode, pri katerih se za zdravljenje in tudi preprečevanje bolezni uporabljajo živila, zdravilna zelišča in mikronutrienti,
  • »manipulativne in telesne metode« – to so metode, pri katerih se zdravijo in tudi preprečujejo bolezni s premikanjem delov telesa,
  • »energijske metode« – to so metode vplivanja z biopoljem in delovanjem na biopolje. Biopolje je predvidoma vsaj delno koherentno endogeno bioelektromagnetno polje organizmov, ki odraža njegovo biološko stanje.

Izvajalec opravlja zdravilsko dejavnost, če ima ustrezne prostore in opremo za izvajanje zdravilske dejavnosti in čez zdravilsko dejavnost izvaja zdravilec z veljavno licenco.

Na željo uporabnika storitev ali njegovega skrbnika lahko zdravilec zanj ali za njegove družinske člane izjemoma izvaja zdravilsko dejavnost na domu tega uporabnika storitev.

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Pogoji

  • Za opravljanje dejavnosti se je treba predhodno registrirati in izbrati ustrezno statusno obliko.

    Zdravilsko dejavnost lahko opravlja na podlagi dovoljenja zbornice domača ali tuja fizična ali pravna oseba.

    Fizična oseba lahko opravlja zdravilsko dejavnost kot samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno izvaja zdravilsko dejavnost in ima veljavno licenco.

    Pravne podlage

    • Izpisek iz poslovnega registra (AJPES) pristojni organ ga pridobi po uradni dolžnosti

  • Zdravilec je oseba, ki opravlja zdravilsko dejavnost. Je polnoletna fizična oseba, ki ima pridobljeno najmanj srednjo izobrazbo zdravstvene smeri ali najmanj srednjo strokovno izobrazbo in opravljen preizkus iz zdravstvenih vsebin in veljavno licenco.

    Homeopatijo, kiropraktiko in osteopatijo pa lahko izvajajo le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete, pridobljena znanja iz homeopatije, kiropraktike ali osteopatije in veljavno licenco.

    Poklicni naziv zdravilec lahko uporablja le oseba, ki izpolnjuje vse spodaj navedene pogoje. Naslov se izpiše za osebnim imenom. Zdravilec lahko za naslovom doda naziv, ki ga na podlagi izvajanja prevladujočega zdravilskega sistema ali zdravilske metode določi Zdravilska zbornica.

    Zdravilec mora zdravilsko dejavnost izvajati v skladu s kodeksom poklicne etike zdravilcev in standardi zdravilske dejavnosti. Standardi zdravilske dejavnosti so pravila izvajanja zdravilske dejavnosti, ki določajo strokovne pristope za izvajanje posameznega zdravilskega sistema in zdravilske metode.

    Zdravilec je dolžan izvajati zdravilsko dejavnost s skrbnostjo dobrega strokovnjaka in s svojim ravnanjem oziroma opustitvijo ravnanja ne sme poslabšati zdravja uporabnika storitev. Zdravilec je strokovno odgovoren tudi za ravnanje drugih oseb, ki delajo pod njegovim nadzorom.

    Podrobneje

  • Zdravilsko dovoljenje lahko izvajalci opravljajo na podlagi dovoljenja, ki ga podeli Zdravilska zbornica. Do ustanovitve Zdravilske zbornice dovoljenja podeljuje Ministrstvo za zdravje.

    Za pridobitev dovoljenja morajo izvajalci izpolnjevati minimalne tehnične zahteve, sanitarno zdravstvene pogoje in imeti ustrezno opremo, pribor in ustrezne kadre.

    Zdravilska zbornica oziroma Ministrstvo za zdravje odvzame dovoljenje za opravljanje zdravilske dejavnosti:

    • če ponudnik zdravilskih storitev ne izpolnjuje več prostorskih in kadrovskih pogojev;
    • če je bilo dovoljenje pridobljeno z navajanjem neresničnih podatkov;
    • če ponudnik zdravilskih storitev ne odpravi pomanjkljivosti, ugotovljenih pri strokovnem nadzoru;
    • na predlog pristojnega inšpektorja.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnost lahko v Sloveniji opravljate čezmejno ali občasno. Pred prvim opravljanjem oddajte pisno prijavo pri pristojnem organu.