Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Zbiranje odpadkov z ladij

Ladijski odpadki so vsi odpadki, vključno s komunalno odpadno vodo in živalskimi stranskimi proizvodi ter ostanki, ki niso ostanki tovora, ki nastanejo med plovbo ladje, in odpadki, povezani s tovorom.

Ostanki tovora so ostanki kakršnegakoli tovora na ladji, v prostoru za tovor ali v tankih, ki ostanejo po končanem razkladanju in čiščenju ter vključujejo ostanke in razlitja pri nakladanju ali razkladanju.

Pristaniške zmogljivosti za prevzem ladijskih odpadkov in ostankov tovora so pritrjene, plavajoče ali premične naprave, ki lahko sprejmejo ladijske odpadke ali ostanke tovora.

Prevzem ladijskih odpadkov in ostankov tovora z ladij v:

  • pristanišču, ki ni koprsko pristanišče, opravlja izvajalec občinske gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov, ki to javno službo izvaja na območju občine, v kateri je pristanišče;
  • koprskem tovornem pristanišču opravlja izvajalec državne gospodarske javne službe zbiranja odpadkov s plovil.

Izvajalci gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov morajo zagotoviti, da so pristaniške zmogljivosti za prevzem ladijskih odpadkov in ostankov tovora sposobne sprejeti vse vrste in količine ladijskih odpadkov in ostankov tovora z ladij, ki običajno priplujejo v pristanišče.

Namestitev pristaniških zmogljivosti, vrsto in velikost naprav in druge pogoje za uporabo teh naprav, kakor tudi ravnanje z ladijskimi odpadki in ostanki tovora se določijo v, s strani ministrstva potrjenim načrtom prevzema odpadkov. 

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Pogoji

  • Za opravljanje dejavnosti se morate predhodno registrirati in izbrati ustrezno statusno obliko.

  • Upravljavec pristanišča mora na temelju, s strani izvajalca zbiranja ladijskih odpadkov in ostankov tovora,  posredovanih strokovnih podlag zagotoviti izdelavo načrta prevzema ladijskih odpadkov in ostankov tovora (krajše: načrt prevzema odpadkov).

    načrtu prevzema odpadkov se podrobneje določijo namestitve pristaniških zmogljivosti za prevzem ladijskih odpadkov in ostankov tovora, vrsto in velikost naprav in druge pogoje za uporabo teh naprav. Z ladijskimi odpadki in ostanki tovora se ravna v skladu s potrjenim načrtom prevzema odpadkov.

    Predlog načrta prevzema odpadkov mora upravljavec pristanišča objaviti na krajevno običajen način, na spletnih straneh in javno dostopnem mestu na sedežu občinske uprave. Predlog načrta, na katerega tudi uporabniki pristanišča lahko podajo pripombe, mora biti na vpogled javnosti najmanj 14 dni. Javno objavljen predlog novega načrta prevzema odpadkov mora upravljavec pristanišča zagotoviti najmanj pet mesecev pred iztekom roka veljavnosti veljavnega načrta prevzema odpadkov oziroma pred začetkom večje spremembe v delovanju pristanišča.

    Načrt prevzema odpadkov mora potrditi Ministrstvo za okolje in prostor za obdobje največ treh let.

    Dokazila

    Načrt prevzema odpadkov

    Pravne podlage

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Čezmejno opravljanje dejavnosti redno zbiranje odpadkov s plovil poteka ob izpolnjevanju pogojev skladno z zakonodajo Republike Slovenije.