Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave zavarovalnice

Uprava zavarovalnice ima najmanj dva člana, ki zavarovalnico skupaj zastopata in predstavljata v pravnem prometu. Nihče od članov uprave zavarovalnice oziroma prokurist ne sme biti pooblaščen za samostojno zastopanje zavarovalnice za celoten obseg poslov iz dejavnosti zavarovalnice.

Član uprave zavarovalnice je lahko oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje in pridobi dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor za opravljanje funkcije člana uprave zavarovalnice.

Za pridobitev dovoljenja je potrebno na Agenciji za zavarovalni nadzor vložiti zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje funkcije člana uprave zavarovalnice.

Za opravljanje funkcije člana uprave zavarovalnice oseba ne sme biti pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja, nad njo ne sme biti začet postopek osebnega stečaja ter mora imeti dober ugled in integriteto.

 

Pogoji in dokazila

  • Član uprave zavarovalne delniške družbe je lahko oseba, ki je ustrezno strokovno usposobljena in ima lastnosti in izkušnje, potrebne za vodenje poslov zavarovalnice.

    Oseba mora imeti zadostna teoretična in praktična znanja za vodenje zavarovalnih poslov. Ta pogoj je izpolnjen, če ima oseba najmanj petletne izkušnje pri vodenju poslov zavarovalnice oziroma družbe primerljive velikosti in dejavnosti kot zavarovalnica oziroma drugih primerljivih poslov.

     

    Dokazila

    Dokazila o izpolnjevanju pogojev ustrezne strokovne usposobljenosti.

    Pravne podlage

  • Član uprave zavarovalnice je lahko oseba, ki ni bila pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja in nad njo ni bil začet postopek osebnega stečaja.

    Dokazila

    Potrdilo o nekaznovanosti

    Potrdilo, da nad osebo ni bil začet postopek osebnega stečaja.

    Dokazili pridobi Agencija za zavarovalni nadzor od kandidata za člana uprave zavarovalne delniške družbe, lahko pa ga pridobi iz kazenske evidence.

    Pravne podlage