Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Dovoljenje za opravljanje storitev revidiranja

Revizijska družba oziroma samostojni revizor (s.p.) mora za opravljanje storitev revidiranja pridobiti dovoljenje Slovenskega inštituta za revizijo.  

Za pridobitev dovoljenja mora revizijska družba izpolnjevati predpisane pogoje in plačati denarno nadomestilo.

Na podlagi izdanega dovoljenja Inštitut revizijsko družbo vpiše v Register revizijskih družb.

Pogoji in dokazila

Navedeni pogoji veljajo za dejavnost Revizijske storitve, revidiranje

  • Pooblaščeni revizor ali revizorka (v nadaljevanju: pooblaščeni revizor) je fizična oseba, ki ima veljavno dovoljenje za opravljanje nalog pooblaščenega revizorja. Samo pooblaščeni revizor lahko v imenu revizijske družbe opravlja storitve revidiranja in podpiše revizorjevo poročilo, pri čemer je njegov glavni cilj, da pridobi ustrezne in zadostne revizijske dokaze kot podporo za izraženo mnenje.

    Za opravljanje nalog pooblaščenega revizorja mora izpolnjevati predpisane pogoje in pridobiti dovoljenje za opravljanje nalog pooblaščenega revizorja, ki ga izda Agencija za javni nadzor nad revidiranjem in velja tri leta.

    Če želi pooblaščeni revizor ohranjati veljavno dovoljenje, mora vložiti zahtevo za podaljšanje izdanega dovoljenja. Pogoj za podaljšanje dovoljenja je opravljeno izobraževanje po programu stalnega dodatnega strokovnega izobraževanja in predložitev potrdila o nekaznovanosti.

    Podrobneje

  • Zahtevi za izdajo dovoljenja mora gospodarska družba priložiti ustanovni akt oziroma v primeru delniške družbe statut.

    Poleg določb, ki jih mora vsebovati statut vsake delniške družbe, mora statut revizijske družbe vsebovati še podatke o obveznosti delničarjev.

    Dokazila

    Ustanovni akt oziroma statut revizijske družbe

  • V primeru ko je revizijska družba organizirana kot delniška družba, mora predložiti seznam delničarjev, ki vsebuje podatke o delničarjih, znesku delnic in odstotku udeležbe v osnovnem kapitalu.

    Za delničarje, ki so pravne osebe, je potrebno predložiti izpisek iz sodnega registra, če je delničar delniška družba tudi izpisek delničarjev iz knjige delničarjev.

    Za delničarje, ki so revizijska podjetja držav članic oziroma revizijski subjekti tretjih držav, je potrebno predložiti tudi mnenje pristojnega nadzornega organa države članice oziroma tretje države, ki obsega: vsebino predpisov države, izjavo pristojnega nadzornega organa, da je revizijsko podjetje upravičeno do opravljanja storitev in izjavo pristojnega nadzornega organa, da bo Inštitut obveščal o vseh ukrepih nadzora, izrečenih revizijskemu podjetju.

    Dokazila

    Seznam delničarjev

  • Revizijska družba mora imeti poslovodstvo, ki ga lahko sestavlja en ali več članov. Imenovana oseba ne sme biti kazensko obsojena, vsaj en član poslovodstva mora imeti visoko raven aktivnega znanja slovenščine in imeti v Republiki Sloveniji stalno prebivališče.

    Večina članov poslovodstva in predsedniki uprav revizijskih družb morajo biti pooblaščeni revizorji. Če ima poslovodstvo samo dva člana, mora biti pooblaščeni revizor najmanj eden od njih.

    Dokazila

    Dokazilo o zaposlitvi poslovodstva revizijske družbe

  • Revizijska družba mora imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti, s katero se zavaruje proti finančnim posledicam zaradi nastanka škode, ki jo povzroči pravni osebi, pri kateri je opravila revidiranje.

    Višina stroška zavarovanja je odvisna glede na karakteristiko podjetja skladno z zavarovalnimi pogoji izbrane zavarovalnice.

    Dokazila

    Dokazilo o zavarovanju odgovornosti in plačilu zavarovalne premije

  • Revizijska družba mora pripraviti in sprejeti ustrezne interne akte:

    • Pravilnik o varovanju revizijske dokumentacije,
    • Pravilnik o varovanju poslovne skrivnosti,
    • Izjava o naložbah, na podlagi katerih je družba posredno ali neposredno pridobila kvalificiran delež v drugi pravni osebi.

    Akte je treba pripraviti v obliki internih dokumentov revizijske družbe/podjetja. Slovenski inštitut za revizijo nudi pomoč pri pripravi internih dokumentov.

    Dokazila

    • Pravilnik o varovanju revizijske dokumentacije
    • Pravilnik o varovanju poslovne skrivnosti
    • Izjava o naložbah, na podlagi katerih je družba posredno ali neposredno pridobila kvalificiran delež v drugi pravni osebi.

  • Revizijska družba mora imeti na razpolago poslovne prostore za nemoteno izvedbo poslovnih dejavnosti. Prostori in oprema morajo biti ustrezno zavarovani proti požaru, vlomu in kraji. Cena zavarovanja je odvisna od vrste opreme in prostorov. Določa se skladno s pogoji zavarovalnice in preferencami družbe.

    V kolikor je v revizijski družbi zaposlen en sam pooblaščeni revizor, je potrebno skleniti pogodbo o sodelovanju z drugo revizijsko družbo, da v njenem imenu izpolni obveznosti, ki jih enoosebna revizijska družba ni mogla izpolniti.

    Inštitut lahko določi, da revizijska družba predloži še drugo ustrezno dokumentacijo iz katere je mogoče ugotoviti ali je revizijska družba kadrovsko, tehnično in organizacijsko sposobna opravljati storitve revidiranja.

    Dokazila

    • Dokazilo o lastništvu poslovnih prostorov oziroma veljavno overjeno najemno pogodbo
    • Dokazilo o zavarovanju poslovnih prostorov in opreme ter plačilo zavarovalne premije
    • Pogodba o sodelovanju z drugo revizijsko družbo