Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Dovoljenje za opravljanje menjalniških poslov

Za opravljanje menjalniških poslov (banke so pri tem izjema) je potrebno pridobiti dovoljenje, ki ga prosilcu izda Banka Slovenije.

Za pridobitev dovoljenja je potrebno predložiti dokumentacijo in dokazila o izpolnjevanju pogojev ter plačati takso za odločanje o zahtevi. Posebne vloge za pridobitev dovoljenja ni predpisane. Prosilec zgolj naslovi pisno zahtevno na Banko Slovenije in ji priloži zahtevana dokazila.

Poleg izdanega dovoljenja Banka Slovenije izroči nalepko za menjalno mesto. Nalepko je potrebno nalepiti na vidno mesto. Po prejemu nalepke menjalnica lahko začne s poslovanjem.

Pogoji in dokazila

Navedeni pogoji veljajo za dejavnost Menjalniški posli

  • Vsaka menjalnica mora imeti ustrezen poslovni prostor za nemoteno opravljanje menjalniških poslov. Imeti mora blagajno in sef za varno hrambo gotovine.

    Na vidnem mestu mora biti objavljena tečajna lista in obvestilo o vseh morebitnih nadomestilih, ki se jih zaračunava strankam.

    Ustreznost poslovnega prostora oceni pristojni organ na kraju samem.

    Dokazila

    Prodajna oziroma najemna pogodba ali druga dokumentacija, iz katere je razvidno lastništvo poslovnih prostorov.

    Pravne podlage

  • Zagotovljena mora biti ustrezna računalniška tehnologija, za opravljanje menjalniških poslov. Sem sodi računalnik, tiskalnik in programska oprema, ki mogoča izdajo potrdil in vodenje blagajniškega dnevnika.

    V primeru izpada računalniške podpore je potrebno najkasneje v 48 urah od izpada zagotoviti ponovno delovanje računalniške podpore.

    Dokazila

    Ogled računalniške tehnologije s strani pristojnih organov na kraju samem.

    Pravne podlage

  • Delavec, ki opravlja menjalniške posle, je fizična oseba, ki je zadolžena, da na menjalniškem mestu nemoteno potekajo vsi posli povezani z menjalništvom.

    Njegove pristojnosti so izvajanje menjalnih transakcij, kot so nakup in prodaja tuje gotovine, preverjanje prisotnosti in primernosti gotovine ter izvajanje ustreznih varnostnih ukrepov.

    V menjalnici mora biti v času poslovanja navzoča vsaj ena oseba, ki je opravila preizkus znanja v sklopu izobraževalnega programa, ki ga je verificirala Banka Slovenije.

    Podrobneje

Seznam dejavnosti

Register dovoljenj