Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Dovoljenje za opravljanje strokovnih nalog

Minister, pristojen za delo, izda pravni osebi ali samostojnemu podjetniku posamezniku, če izpolnjuje kadrovske, organizacijske, tehnične in druge pogoje, dovoljenje za opravljanje dejavnosti.

Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik mora strokovne naloge opravljati skrbno in po pravilih stroke. Listine, izdane pri izvajanju strokovnih nalog, morajo omogočati sledljivost in preglednost.

Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki želi pridobiti dovoljenje po tem pravilniku, zaprosi pri ministrstvu, pristojnem za delo, za izdajo dovoljenja. Vloga za pridobitev dovoljenja mora vsebovati:

  • navedbo strokovnih nalog, za katere želi pridobiti dovoljenje;
  • dokazila o lastništvu ali dolgoročnem zakupu tehnične opreme, zapise o tehnični opremi, certifikate o kalibraciji in dokazila o vzdrževanju elektronske tehnične opreme ter dokazila o vzdrževanju mehanske tehnične opreme, ki jo ima v lasti;
  • dokazila o pridobljeni izobrazbi, delovnih izkušnjah, opravljenem strokovnem izpitu ter o prijavi v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti za strokovne delavce;
  • dokumentirane metodologije pregledovanja in preizkušanja delovne opreme oziroma preiskovanja delovnega okolja, ki izpolnjujejo zahteve določene s harmoniziranimi standardi in stroke s področja varnosti in zdravja pri delu in zahteve tega pravilnika;
  • dokazila o pridobljenih akreditacijah, akreditirane metode oziroma metodologije določanja nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih, dokazila o kompatibilnosti analitskih metod postopka vzorčenja in analize nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih.

Imetnik dovoljenja mora v 15 dneh obvestiti ministrstvo, pristojno za delo, o vsaki spremembi, ki lahko vpliva na opravljanje strokovnih nalog, za katere je pridobil dovoljenje za delo, zlasti pa spremembe v zvezi s tehnično opremo in strokovnimi delavci.

Minister, pristojen za delo, izda, obnovi in odvzame dovoljenje z odločbo v upravnem postopku, in sicer na podlagi ogleda in mnenja tričlanske komisije.

Če v postopku izdaje ali obnove dovoljenja minister ne izda in vroči odločbe v treh mesecih od dneva, ko je vloga popolna, se šteje, da je bilo dovoljenje izdano oziroma obnovljeno.

Dovoljenje, obnova ali odvzem dovoljenja se vpišejo v vpisnik, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za delo in vsebuje:

  • številko vpisa;
  • ime, naslov in matično številko pravne osebe ali samostojnega podjetnika;
  • številko in datum odločbe o pridobitvi, obnovitvi ali odvzemu dovoljenja;
  • obseg strokovnih nalog;
  • datum vpisa dovoljenja v vpisnik;
  • seznam strokovnih delavcev.

Imetnik dovoljenja lahko začne opravljati strokovne naloge z dnem vpisa v vpisnik.

Ob prijavi morajo biti stroški v celoti poravnani ob vložitvi zahtevka za pridobitev dovoljenja za delo. Dokler taksa ni plačana, odločbe o danem dovoljenju za delo ni mogoče vročiti.

Pogoji in dokazila

  • Strokovni delavec za opravljanje obdobnih preiskav opravlja strokovne naloge s področja opravljanja obdobnih preiskav škodljivosti v delovnem okolju. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik lahko opravlja strokovne naloge s tolikšnim številom zaposlenih strokovnih delavcev, ki so zaposleni za nedoločen čas s polnim delovnim časom in izpolnjujejo spodaj napisane pogoje, da so strokovne naloge opravljene v skladu z metodologijami iz vloge.

    Strokovni delavec mora biti usposobljen za opravljanje strokovnih nalog varnosti pri delu in se mora v skladu z akti delodajalca stalno strokovno usposabljati in izpopolnjevati. Usposobljenost za opravljanje strokovnih nalog se presoja glede na vrsto dejavnosti, ki jo opravlja delodajalec, ter vrste in stopnje tveganj za nastanek nezgod pri delu, poklicnih bolezni in bolezni, povezanih z delom in glede na število zaposlenih delavcev pri delodajalcu.

    Strokovni delavec mora imeti ustrezno izobrazbo, vsaj tri leta primernih delovnih izkušenj in opravljen celotni strokovni izpit s področja varnosti in zdravja pri delu.

    Podrobneje

  • Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik mora za opravljanje strokovnih nalog imeti v lasti ali dolgoročnem zakupu tehnično opremo, s katero mora strokovni delavec, ki opravlja naloge, znati ravnati.

    Dolgoročni zakup tehnične opreme mora trajati najmanj tako dolgo, kakor traja dovoljenje za opravljanje tiste strokovne naloge, za katero se ta tehnična oprema uporablja. Tehnična oprema, potrebna za opravljanje obdobnih preiskav škodljivosti v delovnem okolju in za opravljanje obdobnih pregledov in preizkusov delovne opreme, je navedena na tej povezavi.

    Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki opravlja obdobne preiskave škodljivosti v delovnem okolju, mora imeti v lasti ali dolgoročnem zakupu tehnično opremo iz točke A, skladno z vrstami obdobnih preiskav, ki jih opravlja, in metodologije izvajanja obdobnih preiskav škodljivosti v delovnem okolju.

    Tehnična oprema mora izpolnjevati zahteve veljavnih tehničnih standardov in omogočati izvajanje meritev v najmanj takšnih merilnih območjih, ki vsebujejo vrednosti, določene s predpisi s področja varnosti in zdravja pri delu.

    Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik iz prvega odstavka tega člena, mora imeti v lasti ali dolgoročnem zakupu tehnično opremo, ki mora izpolnjevati zahteve veljavnih tehničnih standardov in omogočati izvajanje meritev v najmanj takšnih merilnih območjih, ki segajo od 0,1 do 2,0 mejne vrednosti. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik lahko na podlagi akreditacije pridobi dovoljenje za opravljanje obdobnih preiskav škodljivosti nevarnih kemijskih snovi na delovnem mestu iz posameznih podskupin nevarnih kemijskih snovi, razvrščenih v skupine 1 do 5, navedenih v prilogi 2, ki je sestavni del pravilnika.

    Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik iz prejšnjega odstavka mora imeti akreditacijo, ki omogoča izvajanje preiskav v najmanj takšnih merilnih območjih, ki segajo od 0,1 do 2,0 mejne vrednosti za:

    • določanje nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih (vzorčenje, analiza, izračun končnih vrednosti koncentracij) ali
    • izvajanje postopkov vzorčenja nevarnih kemijskih snovi na delovnem mestu z izračunom končnih vrednosti koncentracij, z zagotovilom, da analizo vzorcev izvaja organ, ki je akreditiran za metode, ki omogočajo analize vzorčenih nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih, za katere ima vzorčevalec pridobljeno akreditacijo.

    Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki opravlja obdobne preiskave nevarnih kemijskih snovi v zraku na delovnem mestu, mora pri izvajanju preiskav kemijskih škodljivosti upoštevati standard SIST EN 689.

    Če ima pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik že akreditacijo za prvi dve podskupini nevarnih kemijskih snovi iz četrte ali vsaj za dve podskupini nevarnih kemijskih snovi pete skupine iz priloge 2 pravilnika, lahko pridobi dovoljenje za opravljanje obdobnih preiskav škodljivosti nevarnih kemijskih snovi ostalih podskupin nevarnih kemijskih snovi iz četrte ali pete skupine brez akreditacije, na podlagi predložene metodologije določanja nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih, ki je izdelana na podlagi ene od mednarodno priznanih metod vzorčenja in analize nevarnih snovi (kot npr. NIOSH, IFA, OSHA, MDHS, ISO, EN, SIST ipd.).

    Če podskupina nevarnih kemijskih snovi iz prejšnjega odstavka zajema več snovi in se vzorči po različnih metodah, je treba predložiti metodologijo samo za eno snov, za ostale snovi v tej podskupini pa pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik poda izjavo, da se bo določanje nevarnih kemijskih snovi na delovnih mestih izvedlo v skladu z ustreznimi, konkretno navedenimi mednarodno priznanimi metodami vzorčenja in analiz nevarnih snovi na delovnih mestih.

    Tehnična oprema mora biti v času, ko ni v uporabi, shranjena na vnaprej določenih mestih, ki so zavarovana pred škodljivimi vplivi toplote, prahu, vlage, par, dima, vibracij ali elektromagnetnih polj in sevanj.

    Mehanska tehnična oprema mora biti redno vzdrževana. Elektronska tehnična oprema mora biti poleg tega tudi kalibrirana. Dokazila o kalibracijskih in vzdrževalnih delih mora hraniti lastnik opreme.

    Vsak del opreme ali naprave, ki je bila izpostavljena škodljivim vplivom ali se je z njo napačno ravnalo oziroma daje dvomljive merilne rezultate ali pa se je pri kalibraciji ali vzdrževanju izkazalo, da ni ustrezna, je treba takoj prenehati uporabljati.

    Za tehnično opremo mora imetnik dovoljenja voditi zapise, ki morajo vsebovati naslednje podatke:

    • številka in datum zapisa;
    • naziv tehnične opreme, identifikacija tipa in serijska številka;
    • ime proizvajalca;
    • datum prevzema in datum začetka uporabe tehnične opreme;
    • tehnično stanje ob prevzemu;
    • številka in datum izdaje certifikata o opravljenih kalibracijskih postopkih za elektronsko tehnično opremo;
    • roki kalibracij;
    • datumi in opisi opravljenih vzdrževalnih del za elektronsko tehnično opremo;
    • datumi in opisi opravljenih vzdrževalnih del za mehansko tehnično opremo;
    • trenutna lokacija opreme.

    Priloge k zapisom so:

    • certifikati o opravljenih kalibracijskih postopkih za elektronsko tehnično opremo ali izjave o skladnosti za novo elektronsko tehnično opremo;
    • dokazila o opravljenih vzdrževalnih delih za elektronsko tehnično opremo;
    • dokazila o opravljenih vzdrževalnih delih za mehansko tehnično opremo;
    • opisi okvar, nepravilnega delovanja, sprememb ali popravil.

    Dokazila

    • Zapisi o tehnični opremi s prilogami

    Pravne podlage

  • Imetnik dovoljenja mora ministrstvu, pristojnemu za delo, dajati letna poročila o nalogah, ki jih opravlja, najpozneje do konca februarja za preteklo leto.

    Letno poročilo se lahko izpolni in pošlje prek elektronskega obrazca, ki je dostopen z uporabniškim imenom in geslom.

    Na voljo so tudi navodila za uporabo informacijskega sistema.

    Lahko pa se izpolnijo tudi obrazci, ki se jih nato natisne in pošlje na ministrstvo, pristojno za delo.

    Poročilo mora vsebovati:

    Dokazila

    • Letno poročilo

    Pravne podlage

Termin obnove

Minister, pristojen za delo, izda dovoljenje za sedem let. Za obnovitev dovoljenja mora imetnik dovoljenja za vsakega strokovnega delavca izkazati njegovo strokovno usposobljenost.

Dokazila strokovnega delavca o njegovem stalnem strokovnem usposabljanju morajo izkazovati pridobljenih 100 kreditnih točk, kadar je strokovni delavec pri imetniku dovoljenja neprekinjeno zaposlen najmanj sedem let. Od teh 100 kreditnih točk mora biti najmanj 30% točk pridobljenih na usposabljanjih s področij tistih strokovnih nalog, ki jih izvaja in za katere je imetnik dovoljenja pridobil dovoljenje.

Strokovni delavec, ki je pri imetniku dovoljenja zaposlen manj kot sedem let, mora izkazovati proporcionalno število pridobljenih kreditnih točk glede na dopolnjena leta zaposlitve.

Imetnik dovoljenja, ki želi obnoviti dovoljenje, zaprosi pri ministrstvu, pristojnem za delo, za izdajo dovoljenja najmanj tri mesece pred pretekom dovoljenja.

Vloga za pridobitev dovoljenja mora vsebovati:

  • navedbo strokovnih nalog, za katere želi obnoviti dovoljenje;
  • dokazila o lastništvu ali dolgoročnem zakupu tehnične opreme, zapise o tehnični opremi, certifikate o kalibraciji in dokazila o vzdrževanju elektronske tehnične opreme ter dokazila o vzdrževanju tehnične opreme, ki jo ima v lasti;
  • pogodbe o zaposlitvi strokovnih delavcev, dokazila o pridobljeni izobrazbi, delovnih izkušnjah ter opravljenem strokovnem izpitu;
  • dokumentirane metodologije pregledovanja in preizkušanja delovne opreme oziroma preiskovanja delovnega okolja, ki izpolnjuje zahteve določene s harmoniziranimi standardi in stroke s področja varnosti in zdravja pri delu.

Vloga za obnovitev ali ponovno pridobitev dovoljenja mora poleg tega vsebovati tudi dokazila o stalnem strokovnem izpopolnjevanju in usposabljanju strokovnih delavcev.

Termin obnove: sedem let

Register dovoljenj