Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Odločba o imenovanju za izvajanje testov učinkovitosti fitofarmacevtskih sredstev (FFS)

Pred opravljanjem dejavnosti mora izvajalec pridobiti odločbo o imenovanju za izvajanje testov učinkovitosti FFS, ki jo izda Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Za uradno priznavanje testov učinkovitosti za registracijo FFS mora izvajalec testov pridobiti tudi potrdilo o izpolnjevanju pogojev dobre poskusne prakse. Te pogoje pristojni organ preveri in potrdi v okviru imenovanja in izdaje odločbe.

Za imenovanje izvajalca testov učinkovitosti FFS se pri pristojnem organu vloži vloga na predpisanem obrazcu in zahtevana dokumentacija.

Izvajalec mora biti registriran za izvajanje kmetijske dejavnosti oziroma raziskovalne dejavnosti na področju kmetijstva. Zagotoviti mora strokovni kader, ustrezno tehnično opremljenost, prostore in kmetijske površine, ki so v lasti ali najemu. Imeti mora ustrezne reference s področja zdravstvenega varstva rastlin in s področja FFS in zagotoviti nezdružljivost interesov.

Potek vseh opravil, povezanih z opravljanjem poskusov, mora biti zapisan v obliki SOP (standardni operativni postopek) v skladu z mednarodnimi standardi.

Teste učinkovitosti FFS izvajalec izvaja v skladu z najnovejšimi objavljenimi smernicami Evropske organizacije za varstvo rastlin (EPPO)

S pregledom vloge, dokumentacije in terenskim ogledom komisija ugotavlja izpolnjevanje pogojev. Pristojni organ izda odločbo o imenovanju za 5 let in izvajalca vpiše na seznam izvajalcev.

Pogoji in dokazila

Navedeni pogoji veljajo za dejavnost Izvajanje testov učinkovitosti fitofarmacevtskih sredstev (FFS)

Termin obnove

Če želi izvajalec tudi po preteku petih let še izvajati dejavnost testiranja učinkovitosti FFS, mora ponovno vložiti vlogo za podaljšanje odločbe pri pristojnem organu.

K vlogi priloži iste priloge kot pri vlogi za prvo izdajo odločbe, ni pa potrebno prilagati primera poskusa.

Termin obnove: 5 let