Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Dovoljenje za izvedbo strateške dejavnosti

Za strateške dejavnosti, ki sodijo v skupino 1 Uredbe, je potrebno pridobiti dovoljenje za izvedbo strateške dejavnosti.

Dovoljenje za izvedbo strateške dejavnosti se izda za vsako zaključeno strateško dejavnost posebej. V posebnih primerih se lahko izda splošno dovoljenje za več vrst strateškega blaga, več držav oziroma daljši čas veljavnosti.

V postopku odločanja o izdaji dovoljenja se izdela ocena strateškega tveganja, s katero se ocenijo možne posledice in vpliv predvidene izvedbe strateške dejavnosti na nacionalno ali mednarodno varnost. Postopek za izdelavo ocene strateškega tveganja se začne z vlogo zavezanca za izdajo dovoljenja za izvedbo strateške dejavnosti. Pristojni organ nato zaprosi pristojna ministrstva za mnenja, stališča in relevantne informacije, ki mu jih predložijo v pisni obliki. Končno oceno strateškega tveganja izdela pristojni organ kot pisni dokument, ki vsebuje oceno in obrazložitev.

Upravna taksa se odmeri po Zakonu o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 -uradno prečiščeno besedilo):  

  1. Na podlagi tarifne št.1 se plača upravna taksa za vsako vlogo in vsako dopolnitev vloge 4,50 EUR. Upravna taksa za vlogo se plača na podračun 01100-1000315637 sklic 11 27154-7111002-07293, vlogi priložite potrdilo o plačilu takse. 
  2. Za pridobitev dovoljenje za izvedbo strateške dejavnosti se na podlagi tarifne št. 46, točka 3 odmerijo naslednje takse za: 
    • dovoljenje za izvedbo strateške dejavnosti (nad 10 kg) 35,00 EUR in 
    • dovoljenje za izvedbo strateške dejavnosti (do vključno 10 kg) 15,00 EUR. 

Taksa na podlagi tarifne št. 46, točka 3 se odmeri po prejemu popolne vloge na plačilnem nalogu. Takse ne plačujte pred oddajo vloge.

Seznam dejavnosti