Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Dovoljenje Zdravilske zbornice / Ministrstva za zdravje

Zdravilsko dovoljenje lahko izvajalci opravljajo na podlagi dovoljenja, ki ga podeli Zdravilska zbornica. Do ustanovitve Zdravilske zbornice dovoljenja podeljuje Ministrstvo za zdravje.

Za pridobitev dovoljenja morajo izvajalci izpolnjevati minimalne tehnične zahteve, sanitarno zdravstvene pogoje in imeti ustrezno opremo, pribor in ustrezne kadre.

Zdravilska zbornica oziroma Ministrstvo za zdravje odvzame dovoljenje za opravljanje zdravilske dejavnosti:

  • če ponudnik zdravilskih storitev ne izpolnjuje več prostorskih in kadrovskih pogojev;
  • če je bilo dovoljenje pridobljeno z navajanjem neresničnih podatkov;
  • če ponudnik zdravilskih storitev ne odpravi pomanjkljivosti, ugotovljenih pri strokovnem nadzoru;
  • na predlog pristojnega inšpektorja.

Pogoji in dokazila

Navedeni pogoji veljajo za dejavnost Zdravilstvo

  • Na objektu, v katerem so prostori za opravljanje zdravilske dejavnosti, mora biti napis, ki označuje podjetje družbe in oznako, da gre za zdravilsko dejavnosti. Napis ne sme biti oglaševalske narave - ne po vsebini, videzu, velikosti in ne po obliki.

    Prostor, v katerem se opravlja zdravilska dejavnost, se ne sme uporabljati za stanovanjske potrebe ali za druge namene in mora biti ločen od stanovanjskih prostorov. V prostoru, kjer se izvaja zdravilska dejavnost, se na vidnem mestu objavijo osebno ime zdravilca, zdravilska dejavnost, ki jo izvaja, in cenik zdravilskih storitev.

    Poleg prostora, v katerem se opravlja zdravilska dejavnost, družba zagotovi še naslednje pomožne prostore ali opremo:

    • za shranjevanje zdravilskih izdelkov in pripomočkov;
    • za odlaganje, čiščenje, razkuževanje oziroma sterilizacijo opreme in pribora;
    • čakalnico;
    • sanitarni prostor;
    • garderobne kabine oziroma prostor za preoblačenje in garderobne omarice za shranjevanje oblačil, pri vrstah zdravilske dejavnosti, kjer se mora uporabnik sleči ali preobleči.

    Velikost, razporeditev, izvedba in opremljenost prostorov, v katerih se opravlja zdravilska dejavnost, mora:

    • omogočati učinkovito naravno ali umetno prezračevanje in primerno osvetlitev glede na velikost prostora, zdravilsko dejavnost, ki se v njem opravlja, oziroma namen uporabe;
    • omogočati učinkovito čiščenje in razkuževanje ter preprečevanje križanja čistih in nečistih poti glede na zdravilsko dejavnost, ki se tam opravlja.

    Sanitarni prostor mora biti opremljen z umivalnikom s toplo in hladno vodo, tekočim milom in brisačami za enkratno uporabo oziroma sušilcem za roke. Uporabniki lahko uporabljajo iste sanitarije kot osebje.

    Izvajalec mora za opravljanje zdravilske dejavnosti zagotoviti oskrbo s toplo in hladno pitno vodo. Pri vrstah zdravilske dejavnosti, kjer se uporabljajo kopeli, morajo kadi oziroma bazeni in voda v njih ustrezati zahtevam predpisa, ki ureja minimalne higienske in druge zahteve za kopalne vode.

    V prostoru, v katerem se opravlja zdravilska dejavnost, mora biti nameščena oprema za prvo pomoč v skladu s pravilnikom, ki ureja organizacijo, material in opremo za prvo pomoč na delovnem mestu.

    Pravne podlage

  • Zdravilska dejavnost se mora opravljati v skladu z zahtevami predpisov, ki urejajo preprečevanje pojava in širjenja nalezljivih bolezni. Osebje, ki kaže znake nalezljive bolezni, mora pri zdravilskih dejavnostih, kjer je možen prenos nalezljive bolezni, obvezno uporabljati zaščitno varovalno opremo. Izvajalec mora pripraviti navodila za uporabo zaščitne varovalne opreme.

    Izvajalec mora zagotavljati izvajanje dobre higienske prakse, ki obsega:

    • izpolnjevanje minimalnih tehničnih zahtev;
    • vzdrževanje opreme in pribora;
    • čiščenje;
    • razkuževanje;
    • ravnanje z odpadki;
    • higieno rok.

    Za zagotavljanje dobre higienske prakse mora izvajalec zagotavljati sterilizacijo.

    Izvajalec mora zagotoviti zbiranje in ravnanje z odpadki v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki.

    Pravne podlage

  • Izvajalec mora zagotavljati, da oprema in pribor, ki se uporabljata za opravljanje zdravilske dejavnosti, ustrezata predpisanim zahtevam. Oprema in pribor morata biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca. Izvajalec mora opremo in pribor uporabljati v skladu z navodili proizvajalca ter pri tem ravnati s poklicno skrbnostjo.

    Oprema in pribor, ki pri opravljanju zdravilske dejavnosti prihajata v stik s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami, morata biti sterilna. Izvajalec, ki izvaja sterilizacijo opreme in pribora, mora imeti izdelan načrt sterilizacije, ki mora vsebovati naslednje: kaj se sterilizira, kdaj se izvaja sterilizacija, kdo izvaja sterilizacijo, način sterilizacije, nadzor delovanja sterilizatorja s kemičnimi indikatorji in način vzdrževanja sterilizatorja. S kemičnimi indikatorji je treba nadzorovati vsako serijo sterilizacije opreme in pribora.

    Oprema in pribor, ki pri opravljanju zdravilske dejavnosti prihajata v stik z zunanjimi deli človeškega telesa, morata biti:

    • čista;
    • izdelana iz materialov, ki omogočajo ustrezno čiščenje, vzdrževanje in po potrebi razkuževanje oziroma sterilizacijo;
    • pri predvideni in običajni uporabi, varna za uporabnika.

    Kadar pri opravljanju zdravilske dejavnosti pridejo površine za sedenje ali ležanje v neposreden stik s kožo uporabnika, se uporabljajo pokrivala za enkratno uporabo. Kadar se pri opravljanju zdravilske dejavnosti uporabljajo brisače, mora družba za uporabnike zagotoviti čiste brisače.

    Pravne podlage

Seznam dejavnosti

Register dovoljenj

Register ni javno dostopen