Minimalni prostorski pogoji in minimalen obseg storitev za osmico

Zunanja ureditev, prostori in oprema morajo biti prilagojeni krajevnim arhitekturnim značilnostim in avtentični okolju.

Prostori, v katerih se strežejo jedi in pijače, morajo zagotavljati domačnost (kmečka kuhinja, kmečke izbe ipd.) in v njih ne sme biti značilne gostilniške opreme (točilni pulti ipd.).

Prostor za pripravo hrane (kmečka kuhinja) mora biti ločen od prostora, v katerem se strežejo jedi in pijače.

V kmečki kuhinji je treba ločiti delovna območja za čista opravila od delovnih območij za nečista opravila. V območju za nečista opravila se lahko uporabljajo isti prostori in oprema za vsa opravila pod pogojem, da se ne izvajajo hkrati in da se predhodno oprema očisti in po potrebi razkuži.

Osmica mora imeti:

  • površine za pripravo jedi (če jih nudi),
  • naprave za gretje oziroma hlajenje za jedi in pijače (glede na obseg ponudbe),
  • prostor za strežbo jedi in pijač (če je organizirana strežba oziroma samopostrežba jedi in pijač),
  • umivalnik, ki mora imeti lastno napravo s tekočo vodo, če objekt ni priključen na vodovodno omrežje (razen pečenje kostanja, koruze ipd.),
  • posodo za odpadke,
  • stranišče za goste ali zagotovljeno souporabo stranišča v neposredni bližini, ki je dostopno brez posebnih ovir (če se jedi in pijača konzumirajo pri mizah).

Če se jedi in pijača ne strežejo v posodi za enkratno uporabo, mora biti urejeno pomivanje posode.

Osmica lahko nudi le:

  • lastno pijačo,
  • ustekleničeno vodo ali mineralno vodo,
  • hladne prigrizke, domači kruh in domače pecivo,
  • eno krajevno značilno jed.

V osmici se lahko prodajajo in strežejo jedi in pijača največ dvakrat na leto do 10 dni.

Datum zadnje spremembe strani: 01. 03. 2016