Slaščičarne in kavarne (56.103)

Ta SKD šifra zajema dejavnosti in storitve, za katere so predpisani vstopni in/ali drugi pogoji za začetek in opravljanje dejavnosti.

Predpisi in pogoji:

  • Zakon o gostinstvu

  • Gostinsko dejavnost opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti, ter društva, ki imajo gostinsko dejavnost določeno v svojem temeljnim aktu, če izpolnjujejo pogoje, določene z zakonom.

    Gostinsko dejavnost lahko v obsegu, ki ga določa ta zakon, opravljajo kot sobodajalci in kmetje tudi fizične osebe, če izpolnjujejo pogoje, določene z zakonom.

    Za opravljanje gostinske dejavnosti morajo biti izpolnjeni:

    • minimalni tehnični pogoji, ki se nanašajo na:
      • poslovne prostore, opremo in naprave v gostinskih obratih, pri sobodajalcih in na kmetijah;
      • pogoje glede zunanjih površin gostinskega obrata (funkcionalno zemljišče in druge zunanje površine);
      • pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti zunaj gostinskega obrata;
    • pogoji glede minimalnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kmetijah;
    • pogoji, ki se nanašajo na merila in način kategorizacije nastanitvenih gostinskih obratov, prostorov za goste pri sobodajalcih ter na kmetijah z nastanitvijo in marin;
    • pogoji glede zagotavljanja varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu;
    Vir: Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Obrtni zakon

  • Za dejavnosti, ki so uvrščene na Listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način velja, da se ob registraciji te dejavnosti poslovni subjekti po uradni dolžnosti vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

    Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

    • priprava in prodaja svežih slaščic in pijač ter enostavnih toplih in hladnih napitkov, praviloma s kavarniškim načinom strežbe
    Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo


Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo | Datum zadnje spremembe strani: 25. 03. 2015