Ustrezno označevanje orodij in opremljenost plovil

Za opravljanje gospodarskega ribolova se uporabljajo pasivna in aktivna ribolovna orodja.

Med pasivna ribolovna orodja spadajo:

 • parangali,
 • zabodne mreže,
 • zapletne mreže,
 • trislojne mreže
 • viseče zabodne mreže, ki so lahko sestavljene iz ene ali več ločenih mrež, ki tvorijo skupino mrež, in
 • pasti.

Poveljnik oziroma lastnik ribiškega plovila, ki uporablja pasivna ribolovna orodja, mora zagotoviti, da je vsako pasivno ribolovno orodje označeno in razpoznavno. Za označevanje pasivnih ribolovnih orodij se uporablja:

 • BOJO
  Vsa orodja, položena v območju nad 300m od obale, morajo biti označena z bojo. Samostojna past mora biti označena z bojo. Z bojami morata biti označena oba konca, parangala, mreže, skupine mrež ali skupine pasti. Boje, ki označujejo eno pasivno ribolovno orodje, morajo biti enake. Dolžina med dvema bojama, ki označujeta isto pasivno ribolovno orodje, ne sme biti daljša od 800 m. Vrvi, ki povezujejo bojo s pasivnim ribolovnim orodjem, morajo biti iz potopljivega materiala ali pa morajo biti obtežene.
 • JAMBOR
  Jambor vsake boje, ki označuje pasivna ribolovna orodja v pasu med 300 m in 1,5 navtičnih milj od obale, mora imeti višino najmanj 1 m nad morsko gladino, nad 1,5 navtičnih milj pa mora imeti višino najmanj 2 m nad morsko gladino. Vsak jambor mora imeti vsaj eno zastavo pravokotne oblike. Zastave istega pasivnega ribolovnega orodja morajo biti istega števila, iste barve in enake velikosti.
 • PLOVEC
  Pasivna ribolovna orodja, položena do 300m od obale, morajo biti označena s plovcem, ki mora biti pritrjen na prvo zgornjo vrsto obeh koncev pasivnega ribolovnega orodja. Plovec mora biti narejen iz trpežnega materiala in mora imeti zunanjo oznako ribiškega plovila, kateremu pripada. Črke in številke na plovcu ne smejo biti manjše od 7cm, zabrisane, spremenjene, neberljive ali poškodovane. Samostojna past, ki se uporablja za ribolov do 300m od obale, se označi z enim plovcem.

Aktivna ribolovna orodja so vse vlečne mreže za ribolov pridnenih ali pelagičnih vrst rib in zaporne plavarice. Poveljnik oziroma lastnik ribiškega plovila, ki uporablja aktivna ribolovna orodja, mora dovoliti označitev ribiškega plovila tako, da dovoli montažo satelitskega sistema za spremljanje plovil ter zagotavlja njegovo uporabo.

Vsako ribiško plovilo, ki izvaja ribolov s pasivnimi ali aktivnimi ribolovnimi orodji v območju oddaljenem nad 1,5 navtične milje od obale, mora biti opremljeno z GSP napravo in z CB postajo, ki mora biti v času ribolova vključena na 4. kanalu.

Datum zadnje spremembe strani: 27. 02. 2019